Claudia TĂNĂSESCU

”fotografia este pentru mine un mod de expresie, un mod de a vedea şi de a fi atentă la lumea din jurul meu, este un mod de conexiune, de a transmite şi celorlalţi…”

Pentru mine fotografia este un dar, împreună cu scrisul, şi altele pe care le voi mai descoperi probabil. M-am simţit atrasă de fotografie de când mă ştiu, însă am urmat această chemare târziu, poate întocmai ca acele comori pe care le cauţi pe drumuri întortocheate pentru a le găsi într-un final în curtea propriei case. Cred ca fotografia este printre talanţii pe care i-am primit în viaţa asta şi pe care încerc să-i folosesc şi să-i înmulţesc. Văd fotografia ca pe un instrument, nu un scop în sine. De atâtea ori m-am gândit eu că merg să fac fotografii vezi bine, dar de fapt asta a fost doar pretextul care m-a purtat în diverse situaţii în care să învăţ ceva, să lucrez  la mine, să întâlnesc anumiţi oameni, să primesc ceva sau să dau ceva, proces în decursul căruia am fost profund mişcată şi schimbată.

Un fotograf spunea că ar trebui să te apropii de fotografie ca un film gol, să te impregnezi tu însuţi de ce fotografiezi, să te laşi modelat, inscripţionat, developat. Căci doar aşa poţi fotografia cu adevărat, doar aşa poţi vedea, ştergându-te pe tine de fapt. Ca şi parabola vasului, care doar dacă e gol poate fi umplut.

Şi în final, fotografia este pentru mine un mod de expresie, un mod de a vedea şi de a fi atentă la lumea din jurul meu, este un mod de conexiune, de a transmite şi celorlalţi o invitaţie la a privi, să vedem cât de frumoasă este lumea, lumea din imediata noastră apropiere, pe lângă care trecem grăbiţi, chiar şi atunci când nu pare prea frumoasă. Cel mai mult îmi place să fotografiez natura, poate şi pentru că acolo îmi place cel mai mult să fiu şi fără aparat.