Iuliana NĂLĂŢAN

din pasiune pentru India

Nume: Iuliana Daniela Nălățan
Ocupatie: Website builder
Descriere eveniment:

La un moment dat în viața mea, mai exact la 24 de ani, am simțit o chemare către India. În toți acești ani, din pasiunea pentru India s-au născut mai multe proiecte. Festivalul “Namaste India”, organizat în colaborare cu Muzeul Satului din București, mai multe călătorii și, în cele din urmă, o carte – “India Darshan. 18.000 km de călătorii interioare“, publicată la Editura Cununi de Stele.

Ideea de a scrie o carte a venit spontan, dintr-o nevoie de a mă destăinui (mie, în primul rând) și de a împărtăși ce am primit. Așternând cuvintele în scris am trăit bucuria descoperirii unor înțelesuri noi în întâmplările vieții, am învățat să mă deschid și să găsesc, câteodată cu greu, cuvintele potrivite care să ilustreze o experiență trăită.

Pentru lucrurile care nu se pot exprima prin vorbe, dansul e cel mai potrivit limbaj. Am fost atrasă de la început de dansul Odissi pentru sensibilitatea și grația sa. Nu cred că l-am ales întâmplător, simt că e parte din mine :) În timpurile străvechi, acest dans nu era un mod de a impresiona audiența prin arta spectacolului, ci un act ritualic realizat în templele din Odissa, estul Indiei. De fiecare dată când dansez încerc să îmi amintesc acest lucru! Am descoperit ulterior că tehnicile de bază ale dansului îmbină două aspecte complementare: matematica, precizia, fermitatea și rigurozitatea se armonizează perfect cu gingășia și delicatețea mișcărilor. Această aparentă contradicție mă fascinează în continuare, pentru că ascunde în ea principiile masculin și feminin, care se găsesc deopotrivă în microcosmos și macrocosmos.

Atât dansul, cât și scrisul, sunt căi spre mine și punți de legătură cu ceilalți oameni, de la suflet la suflet. Nu a